Wednesday 16 December 2015

Resepi Bebola Daging

Resepi Bebola Daging
(30-40 bebola daging, hidangan untuk 4 orang)




Bahan-bahan;

500g daging lembu cincang
1 biji telur
1 – 1¼ cawan (200-300ml) cooking cream (atau susu) dan air
2½ sudu besar bawang dicincang halus
¼ – ½ cawan tepung rusk tidak manis (atau serbuk roti)
2 ubi kentang rebus, sejuk
4-5 sudu besar mentega / marjerin / minyak
garam
lada putih
rempah 3 rasa (rempah all spice)

Cara Membuatnya;

~ Panaskan mentega dan goreng bawang hingga keperangan.
~ Lenyekkan ubi kentang dan lembabkan tepung rusk dengan sedikit air.
~ Gaulkan semua bahan dan perasakan dengan garam, lada putih dan rempah 3 rasa.
~ Bentukkan adunan menjadi bebola dan pindahkannya kepada papan pemotong yang telah dilumuri tepung.
~ Dengan kuali non-stick, panaskan mentega dan goreng bebola daging hingga masak.

.

Resepi Sos Krim
(hidangan untuk 4 orang)

Bahan-bahan;

½ cawan (100ml) krim pekat (heavy cream / cooking cream)
1 cawan (200ml) air atau stok daging lembu
soya (atau 1 sudu teh kicap cair dan 1 sudu teh kicap pekat)
garam
lada putih
(1 sudu besar tepung putih) – jika krim kurang pekat

Cara membuatnya;

Kacau dalam gerakan pusingan beberapa desiliter air atau stok daging lembu mendidih didalam kuali.
Tapiskan pati dan cairkan ia dengan krim. Pekatkan dengan tepung putih jika mahu.
Tambahkan perasa secukupnya dan hidangkan krim bersama bebola daging dengan ibu kentang direbus segar, jem lingonberi dan sala

Resepi Original Bebola Daging Ikea (Versi Halal)
(30-40 bebola daging, hidangan untuk 4 orang)

Bahan-bahan;

500g daging lembu cincang
1 biji telur
1 – 1¼ cawan (200-300ml) cooking cream (atau susu) dan air
2½ sudu besar bawang dicincang halus
¼ – ½ cawan tepung rusk tidak manis (atau serbuk roti)
2 ubi kentang rebus, sejuk
4-5 sudu besar mentega / marjerin / minyak
garam
lada putih
rempah 3 rasa (rempah all spice)

Cara Membuatnya;

~ Panaskan mentega dan goreng bawang hingga keperangan.
~ Lenyekkan ubi kentang dan lembabkan tepung rusk dengan sedikit air.
~ Gaulkan semua bahan dan perasakan dengan garam, lada putih dan rempah 3 rasa.
~ Bentukkan adunan menjadi bebola dan pindahkannya kepada papan pemotong yang telah dilumuri tepung.
~ Dengan kuali non-stick, panaskan mentega dan goreng bebola daging hingga masak.

.

Resepi Sos Krim
(hidangan untuk 4 orang)

Bahan-bahan;

½ cawan (100ml) krim pekat (heavy cream / cooking cream)
1 cawan (200ml) air atau stok daging lembu
soya (atau 1 sudu teh kicap cair dan 1 sudu teh kicap pekat)
garam
lada putih
(1 sudu besar tepung putih) – jika krim kurang pekat

Cara membuatnya;

~ Kacau dalam gerakan pusingan beberapa desiliter air atau stok daging lembu mendidih didalam kuali.
~ Tapiskan pati dan cairkan ia dengan krim. Pekatkan dengan tepung putih jika mahu.
~ Tambahkan perasa secukupnya dan hidangkan krim bersama bebola daging dengan ibu kentang direbus segar, jem lingonberi dan salad hijau.

.petikan dari blog : www.nuristimewa.com

No comments:

Post a Comment